Sposób przygotowania:
Krem z pieczarek z pęczakiem dla dzieci
Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Por oczyścić i pokroić. Seler, pasternak, marchewkę obrać, umyć i również pokroić. Masło roztopić w garnku, wrzucić por i delikatnie przesmażyć często mieszając. Dodać seler, pasternak, marchewkę, gałązki świeżego majeranku, wlać pół szklanki bulionu i razem dusić pod przykryciem.
Gdy warzywa lekko zmiękną dodać pokrojone pieczarki, wlać pozostały bulion z indyka i całość gotować na wolnym ogniu. Garnek zdjąć z ognia, zupę lekko przestudzić, usunąć gałązki majeranku, a następnie przelać do dzbanka blendera i zmiksować.
Wlać z powrotem do garnka, dodać śmietanę, jeśli jest taka potrzeba, to doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podgrzać. Podawać z wcześniej ugotowanym pęczakiem i listkami świeżego majeranku.
Gdy warzywa lekko zmiękną dodać pokrojone pieczarki, wlać pozostały bulion z indyka i całość gotować na wolnym ogniu. Garnek zdjąć z ognia, zupę lekko przestudzić, usunąć gałązki majeranku, a następnie przelać do dzbanka blendera i zmiksować.
Wlać z powrotem do garnka, dodać śmietanę, jeśli jest taka potrzeba, to doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podgrzać. Podawać z wcześniej ugotowanym pęczakiem i listkami świeżego majeranku.
edytaha
Ciekawe połączenie składników, przy okazji spróbuję skorzystać z pomysłu :)