Sposób przygotowania:
Zupa - krem z pieczonej dyni
Dynię kroimy w poprzek na pół, usuwamy pestki łyżką. Wsadzamy do piekarnika na ok. 1 godz. na 180 stopni - kładziemy tak, by sok nie lał się na dno piekarnika. Na koniec pieczenia dynia powinna być miękka - będzie widać, że trochę "opadła".
Reszta pracy, to pewnie 15 minut:
Zupę podajemy do miseczek, płatki migdałowe / groszek ptysiowy / grzanki dodajemy osobno na stół do samodzielnego dokładania.
Reszta pracy, to pewnie 15 minut:
- 2-4 łyżki oliwy wlewamy do garnka
- wylewamy z dyni sok (klarowny), miąższ przekładamy do garnka łyżką
- dodajemy świeżo zmielone przyprawy (gałkę muszkatołową, kurkumę, pieprz, sól) wszystko do smaku - aromat gałki muszkatołowej powinien być wyczuwalny, ale nie domonujący
- stawiamy garnek na średnim ogniu - od tego momentu cały czas mieszamy, bo całość jest gęsta i łatwo się przypali
- dolewamy śmietanę, nadal mieszamy aż do równomiernego ogrzania i wymieszania wszystkiego; teraz próbujemy i ew. doprawiamy
- wyłączamy gaz i miksujemy
Zupę podajemy do miseczek, płatki migdałowe / groszek ptysiowy / grzanki dodajemy osobno na stół do samodzielnego dokładania.