Zupa - krem z pieczonej dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i prosta zupa krem - nie liczcie na taką w restauracji

Zupa - krem z pieczonej dyni

Składniki:

Zupa - krem z pieczonej dyni

 

  • 1 dynia 3-4 kg
  • 0,5 l śmietany 18%
  • kilka łyżek oliwy
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kurkuma, płatki migdałowe lub groszek ptysiowy lub grzanki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z pieczonej dyni
Dynię kroimy w poprzek na pół, usuwamy pestki łyżką. Wsadzamy do piekarnika na ok. 1 godz. na 180 stopni - kładziemy tak, by sok nie lał się na dno piekarnika. Na koniec pieczenia dynia powinna być miękka - będzie widać, że trochę "opadła".



Reszta pracy, to pewnie 15 minut:


  1. 2-4 łyżki oliwy wlewamy do garnka

  2. wylewamy z dyni sok (klarowny), miąższ przekładamy do garnka łyżką

  3. dodajemy świeżo zmielone przyprawy (gałkę muszkatołową, kurkumę, pieprz, sól) wszystko do smaku - aromat gałki muszkatołowej powinien być wyczuwalny, ale nie domonujący

  4. stawiamy garnek na średnim ogniu - od tego momentu cały czas mieszamy, bo całość jest gęsta i łatwo się przypali

  5. dolewamy śmietanę, nadal mieszamy aż do równomiernego ogrzania i wymieszania wszystkiego; teraz próbujemy i ew. doprawiamy

  6. wyłączamy gaz i miksujemy


Zupę podajemy do miseczek, płatki migdałowe / groszek ptysiowy / grzanki dodajemy osobno na stół do samodzielnego dokładania.

Tagi:

dynia