reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zupa krem z pieczonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Dzisiaj proponuje pyszną, lekką i bardzo treściwą zupę krem. Najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami, ale z makaronem też jest ok.

Zupa krem z pieczonych warzyw

Składniki:

Zupa krem z pieczonych warzyw

 

  • 4 korzenie pietruszki

 

  • 1 średni seler

 

 

  • biały kawałek pora

 

 

  • 2 l wywaru warzywnego

 

  • 1/2 szklanki śmietanki

 

  • Dodatkowo

 

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • grzanki lub makaron, groszek ptysiowy itp

 

  • łyżka oliwy lub oleju

 

  • sól i pieprz, czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonych warzyw

przygotowanie

Zupa krem z pieczonych warzyw
warzywa skrapiamy oliwą, można je dodatkowo zapakować do foli aluminiowej

Obraną pietruszkę, seler i ziemniaki ( można pokroić na ćwiartki) lekko skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut.

Upieczone warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wywarem, dodajemy czosnek i por - gotujemy do miękkości - wystarczy 10 minut.

Miękkie miksujemy na gładko.

Dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku, zagotowujemy i gotowe.


Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.