Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych pomidorów i papryki z grzankami
Paprykę myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół i układamy koło papryk. Dodajmy 2 ząbki czosnku i wszystko razem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.
Kiedy warzywa się nam upieką wyjmujemy je z piekarnika. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i przekładamy do niego upieczone (nie obierane ) pomidory i paprykę, wlewamy bulion i gotujemy wszystko około 15 minut.
Po tym czasie zupę blendujemy, przecieramy przez sitko, przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i odparowujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. W międzyczasie bagietkę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek i kiedy z patelni zacznie unosić się aromat czosnku dodajemy pokrojoną bagietę.
Grzanki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu uzyskania złotego koloru.
Zupę serwujemy z grzankami czosnkowymi, możemy posypać ją też startym parmezanem, smacznego ; )
Kiedy warzywa się nam upieką wyjmujemy je z piekarnika. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i przekładamy do niego upieczone (nie obierane ) pomidory i paprykę, wlewamy bulion i gotujemy wszystko około 15 minut.
Po tym czasie zupę blendujemy, przecieramy przez sitko, przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i odparowujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. W międzyczasie bagietkę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek i kiedy z patelni zacznie unosić się aromat czosnku dodajemy pokrojoną bagietę.
Grzanki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony lub do momentu uzyskania złotego koloru.
Zupę serwujemy z grzankami czosnkowymi, możemy posypać ją też startym parmezanem, smacznego ; )
Magdalena88
Marika-
Igraszki Losu