dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zimowa zupa z pieczonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zimowa zupa - krem z pieczonych warzyw. Wyrazisty smak zawdzięcza brukwi, dotąd nieużywana w mojej kuchni, ale to się zmieni...

Zimowa zupa z pieczonych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zimowa zupa z pieczonych warzyw

 

  • 2 średnie brukwie (ok. 60 dag)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 duże marchwie
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka piure z pieczonej dyni (z zamrażarki)
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • Koperek, ocet balsamiczny

 

Sposób przygotowania:

Zimowa zupa z pieczonych warzyw
Wszystkie warzywa oczyściłam, obrałam pokroiłam na kawałki i włożyłam do miski. Dodałam rozmaryn i oliwę, doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Następnie rozłożyłam warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Po upieczeniu przełożyłam warzywa do garnka dodałam przecier z dyni i zalałam podgrzanym bulionem i gotowałam całość 10 minut. Następnie całość zmiksowałam na gładką masę. Na talerzu posypałam koperkiem i skropiłam odrobiną octu balsamicznego.
Zimowa zupa z pieczonych warzyw
Dostępne zimą warzywa doprawiam rozmarynem
Zimowa zupa z pieczonych warzyw
Blachę z warzywami wstawiłam do nagrzanego piekarnika
Zimowa zupa z pieczonych warzyw
Przełożyłam do garnka, dodałam mrożona dynię i zalałam bulionem
Zimowa zupa z pieczonych warzyw
Miękkie warzywa zmiksowałam na gładką masę