reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zupa krem z pietruszki z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zazwyczaj gotuję rosół drobiowy- taki najbardziej lubimy i drób jest zdecydowanie tańszy od wołowiny. Dzisiaj podam jeden z wariantów wykorzystania reszty rosołu i mięsa gotowanego.

Zupa krem z pietruszki z pulpecikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z pietruszki z pulpecikami

 

  • Krem z pietruszki:

 

  • 1litr rosołu drobiowego ( można też użyć rosołków)

 

  • 2 duże lub 3 mniejsze korzenie pietruszki

 

  • 1/2 l mleka ( u mnie 2%)

 

  • łyżka dobrego chrzanu

 

  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • Pulpeciki

 

  • 1 ugotowane udko

 

  • 1/2 cebuli

 

 

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pietruszki z pulpecikami
Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę ( im mniejsza tym rucej będzie się gotować) zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Ugotowaną blendujemy, wlewamy do rosołu, dodajemy chrzan i podgrzewamy do zagotowania. W tym momencie lubią się utworzyć kłaczki- tak jakby zupa się zważyła- wystarczy jeszcze raz całość zmiksować. Pulpeciki: Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rumiano i razem z mięsem mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę i doprawiamy. Dokładnie wyrabiamy i formujemy małe pulpeciki-wielkość orzecha włoskiego. Każdy pulpecik oprószamy mąką i wkładamy do gorącej zupy- całość gotujemy 2-3 minuty. Smacznego:)
Zupa krem z pietruszki z pulpecikami
Etap 2pulpeciki możemy zrobić z każdego mięsa gotowanego

Tagi:

jajko jajka