Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Zupa - krem z podgrzybków.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienna zupa - może nie rozgrzewająca, ale w sam raz na chłodny dzień. Sycąca, smaczna i pachnąca grzybami.

Zupa - krem z podgrzybków. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa - krem z podgrzybków.

 

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z podgrzybków.
Grzyby oczyść, pokrój na dość duże kawałki, podsmaż na patelni razem z posiekaną drobno szalotką. Podlej odrobiną bulionu i duś ok. 10 minut. Przełóż do garnka z gotującym się bulionem i pogotuj ok. 15 - 20 minut. Zahartuj śmietanę i wlej do zupy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zestaw z ognia i zmiksuj na gładką masę. Ja pozostawiłem w bulionie marchewkę i zmiksowałem razem z grzybami. Dopraw do smaku, jeżeli trzeba pogrzej i podawaj posypane obficie koperkiem lub pietruszką. Można podać z grzankami.
Zupa - krem z podgrzybków.
Oczyszczone grzyby obsmaż z szalotką na patelni.
Zupa - krem z podgrzybków.
Zagotuj, dodaj śmietanę i zmiksuj na gładki krem.