Sposób przygotowania:
Zupa-krem z pokrzywyPrzygotowanie pokrzywy:
Pokrzywę bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotowanie zupy:
Czosnek, cebulę obrać oraz drobno posiekać.
W rondelku rozpuścić masło. Dodać cebulę z czosnkiem i lekko udusić. Dodać posiekaną pokrzywę, umyty i posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy i chwilę dusimy, aż pokrzywa zmieni kolor i zmniejszy objętość. Ściągamy z ognia. Zalewamy odrobiną wody i blendujemy na gładko. Przelewamy do rondelka, wlewamy pozostałą wodę lub bulion. Gotujemy ok. 6-8 min.
Doprawiamy do smaku przyprawami.
Zupę zagęszczamy zawiesiną z 1 łyżki mąki i odrobiny wody. Gotujemy jeszcze parę minut.
Gorącą zupę-krem podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
biedroneczki
Agnieszka Rec
Polecam przygotować taką pyszną zupkę już wczesną wiosną gdy pojawią się pokrzywy nie dość że smaczna,tania do tego bardzo zdrowa :)