Sposób przygotowania:
Zupa pokrzywowa z ziemniakami
Ziemniaki obrać i wypłukać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, ząbek czosnku, cebulę. Posolić i gotować na wolnym ogniu.
Pokrzywy młode listki umyć i osuszyć, pokroić drobno w rękawiczkach ostrożnie, aby się nie poparzyć. Następnie włożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem klarowanym i podsmażyć chwilę do momentu aż będą chrupiące. Sprawdzamy ziemniaki, jeżeli są miękkie dolewamy bulion lub rosół. Zagotować i zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną lub mlekiem.
Dodać podsmażone pokrzywy, przyprawić do smaku i zagotować.
Smacznego
Pokrzywy młode listki umyć i osuszyć, pokroić drobno w rękawiczkach ostrożnie, aby się nie poparzyć. Następnie włożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem klarowanym i podsmażyć chwilę do momentu aż będą chrupiące. Sprawdzamy ziemniaki, jeżeli są miękkie dolewamy bulion lub rosół. Zagotować i zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną lub mlekiem.
Dodać podsmażone pokrzywy, przyprawić do smaku i zagotować.
Smacznego