Sposób przygotowania:
Wiosenna zupa krem z młodych pokrzywprzygotowanie
Zbieramy młode części pokrzyw (same czubki), myjemy pod bieżącą wodą. Pokrzywy po osuszeniu dość grubo siekamy.
kroimy
Pora kroimy w talarki, cebulę i czosnek w drobną kostkę - całość przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
smażymy
Kiedy por i cebulka ładnie się zeszklą dodajemy posiekany pokrzywy i smażymy całość jeszcze 3-4 minutki. Doprawiamy solą i pieprzem
gotowanie
Przesmażone z porem pokrzywy przekładamy do miseczki. Ziemniaki oraz selera kroimy w kostkę, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy sól i pieprz do smaku. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy usmażone pokrzywy i jeszcze chwilę gotujemy.
blendujemy
Całość miksujemy na jednolity krem (można potem jeszcze doprawić). Zupkę podajemy z grzankami, zdobiąc śmietanką lub jogurtem.