Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 496]

Zupa-krem z pokrzywy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdążyłam przed pierwszym śniegiem uzbierać jeszcze sporo ładnych zdrowych pokrzyw. Przygotowałam z nich po raz pierwszy zupę -krem, która bardzo mi zasmakowała.

Zupa-krem z pokrzywy

Składniki:

Zupa-krem z pokrzywy

na zupę:

dodatkowo:

  • grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z pokrzywy

Przygotowanie pokrzywy:

Zupa-krem z pokrzywy
Pędy pokrzywy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą

Pokrzywę bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotowanie zupy:

Czosnek, cebulę obrać oraz drobno posiekać.

W rondelku rozpuścić masło. Dodać cebulę z czosnkiem i lekko udusić. Dodać posiekaną pokrzywę, umyty i posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy i chwilę dusimy, aż pokrzywa zmieni kolor i zmniejszy objętość. Ściągamy z ognia. Zalewamy odrobiną wody i blendujemy na gładko. Przelewamy do rondelka, wlewamy pozostałą wodę lub bulion. Gotujemy ok. 6-8 min.

Doprawiamy do smaku przyprawami.

Zupę zagęszczamy zawiesiną z 1 łyżki mąki i odrobiny wody. Gotujemy jeszcze parę minut.
Gorącą zupę-krem podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.