AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Zupa krem z pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa z pora z odrobiną gałki muszkatołowej to fajna propozycja na obiad. Podana z grzankami czy chociażby posypana ziarnami słonecznika będzie smakować rewelacyjnie. Sycąca i rozgrzewająca.

Zupa krem z pora Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa krem z pora

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pora
Por, część białą i jasnozieloną dokładnie umyłam a następnie pokroiłam w talarki. W garnku rozgrzałam olej i wrzuciłam pokrojonego pora, chwilę smażyłam. W tym czasie obrałam dwa ziemniaki i pokroiłam w kostkę, wrzuciłam do garnka.

Po chwili wszystko zalałam bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości warzyw. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodałam także pół łyżeczki musztardy. Wszystko razem zblendowałam. Można dodać także trochę śmietany.

Idealnie smakuje z grzankami lub z ziarnami słonecznika.
Zupa krem z pora
Por zawiera całe mnóstwo drogocennych minerałów i witamin.