wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa krem z porow

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam zupy-kremy...Odpowiedni dobor skladnikow i blender..I zupa gotowa:). Dzis u mnie na stole goscil krem z porow. POLECAM!

Zupa krem z porow

Składniki:

Zupa krem z porow

 

  • 2 skrzydelka drobiowe
  • 3 duze pory (jasnozielona czesc);
  • 4 ziemniaki;
  • 2 duze marchewki;
  • szklanka zoltego startego sera;
  • zielony szczypiorek;
  • szczypta ostrej papryki mielonej;
  • szczypta soli;
  • 1-2 lyzki smietany lub naturalnego jogurtu;
  • kilka kromeczek ciemnego pieczywa, podpieczonego w formie tostow lub grzanek

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z porow
Skrzydelka drobiowe oplukac pod biezaca woda. Wlozyc do garnka z woda. Do skrzydelek dodac umyte i pokrojone w polplasterki pory. Marchewke obrac, obmyc i zetrzec na jarzynowej tarce. Dorzucic do garnka, do miesa i porow. Gotowac na niewielkim ogniu, doprawic szczypta soli. Gdy mieso jest polmiekkie dodac do zupy obrane, umyte i pokrojone w kostke ziemniaki. Gotowac, az ziemniaki beda miekkie.
Gdy zupa jest juz gotowa, doprawic smietana badz jogurtem. Ostudzic zupe. Na koniec wystudzona zupa przelac do blendera i zmiksowac na gladka mase, dodajac ser zolty i odrobine ostrej papryki. Po zmiksowaniu podgrzac i podawac z zielonym szczypiorkiem i podpieczonym ciemnym pieczywem. PYCHOTKA!

Tagi:

sery ser pieczywo