Sposób przygotowania:
Krem z cukinii z selerem naciowym i bazylią
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Z selera naciowego usunąć twarde włókna, opłukać i pokroić w plasterki.
Opłukaną cukinię pokroić w ćwierć plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, wrzucić marchew, pietruszkę i seler naciowy, obsmażać kilka minut. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte, gotować do miękkości.
Zestawić z palnika, dodać liście bazylii i oregano, zmiksować. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, papryką, chili i sokiem z cytryny.
Opłukaną cukinię pokroić w ćwierć plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, wrzucić marchew, pietruszkę i seler naciowy, obsmażać kilka minut. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte, gotować do miękkości.
Zestawić z palnika, dodać liście bazylii i oregano, zmiksować. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, papryką, chili i sokiem z cytryny.