edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krem z cukinii z selerem naciowym i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Zupę ugotowałam naprędce "sprzątając" lodówkę przed kolejnymi zakupami. Bazylia nadaje jej ładnego aromatu i nutki smakowej.

Krem z cukinii z selerem naciowym i bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z cukinii z selerem naciowym i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Krem z cukinii z selerem naciowym i bazylią
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Z selera naciowego usunąć twarde włókna, opłukać i pokroić w plasterki.

Opłukaną cukinię pokroić w ćwierć plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, wrzucić marchew, pietruszkę i seler naciowy, obsmażać kilka minut. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte, gotować do miękkości.

Zestawić z palnika, dodać liście bazylii i oregano, zmiksować. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, papryką, chili i sokiem z cytryny.
Krem z cukinii z selerem naciowym i bazylią
Marchew, pietruszkę i seler obsmażyć na oleju.
Krem z cukinii z selerem naciowym i bazylią
Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć aż się zeszklą.
Krem z cukinii z selerem naciowym i bazylią
Do rondla dodać pokrojone ziemniaki i cukinię.
Krem z cukinii z selerem naciowym i bazylią
Warzywa zalać wodą i ugotować do miękkości.

Tagi:

zupa zupa krem