Sposób przygotowania:
Zupa krem z selerem naciowym
Selera, marchew, pietruszką kroimy w plasterki, a cebulę, i cukinię kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę ok 3 min, mieszamy. Dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy, całość mieszamy i delikatnie podsmażamy.
Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Przed miksowaniem blenderem wyciągamy liście i ziela angielskie, dodajemy zieloną pietruszkę. całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Na końcu doprawiamy pieprzem i solą. Rada: seler naciowy posiada charakterystyczny, nieco pikantny smak i z powodzeniem potrafi zastąpić sól, dlatego zupę solimy i doprawiamy na samym końcu.
Gorącą zupę, tuż przed podaniem posypujemy mieszanką przypraw suszony pomidor z rukolą i sezamem.
W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę ok 3 min, mieszamy. Dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy, całość mieszamy i delikatnie podsmażamy.
Całość zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Przed miksowaniem blenderem wyciągamy liście i ziela angielskie, dodajemy zieloną pietruszkę. całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Na końcu doprawiamy pieprzem i solą. Rada: seler naciowy posiada charakterystyczny, nieco pikantny smak i z powodzeniem potrafi zastąpić sól, dlatego zupę solimy i doprawiamy na samym końcu.
Gorącą zupę, tuż przed podaniem posypujemy mieszanką przypraw suszony pomidor z rukolą i sezamem.