Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Zupa krem z selera z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa jest wyjątkowo pyszna i sycąca

Zupa krem z selera z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem z selera z suszonymi grzybami

 

  • 1 duży seler
  • kilka suszonych leśnych grzybów
  • 3-4 plastry wędzonego boczku
  • mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2-3 liście laurowe, rozmaryn (najlepiej świeży - wystarczy kawałek gałązki)
  • śmietana kremówka

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z selera z suszonymi grzybami
Najpierw należy przez około godzinę wymoczyć grzyby. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i przesmażamy na oliwie. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę smażymy. Seler kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy boczek z cebulą i czosnkiem oraz posiekane grzyby. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy liście laurowe i rozmaryn oraz wodę z moczenia grzybów. Gotujemy, aż seler będzie miękki. Wyjmujemy liście laurowe i rozmaryn. Zupę dokładnie miksujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy kleksem śmietanki.
Zupa krem z selera z suszonymi grzybami
Surowy seler kroimy w kostkę. Im drobniejsza, tym szybciej się ugotuje.
Zupa krem z selera z suszonymi grzybami
Wszystkie składniki gotujemy, aż seler i grzyby będą miękkie.
Zupa krem z selera z suszonymi grzybami
Na koniec po wyjęciu ziół miksujemy zupę na gładki krem.

Tagi:

grzyby seler