Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 453]

Zupa z zielonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna i rozgrzewająca a zarazem sycąca zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem ziemniaków i czerwonej papryki.

Zupa z zielonej soczewicy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z zielonej soczewicy

 

  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • liść laurowy,ziele angielskie, czosnek granulowany,majeranek ,ostra papryka,pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonej soczewicy

Przygotowanie soczewicy:

Zupa z zielonej soczewicy
Zieloną soczewicę bardzo dokładnie płuczemy

Zieloną soczewicę bardzo dokładnie płuczemy zmieniając 2-3 razy wodę.

Przygotowanie warzyw:

Zupa z zielonej soczewicy
Obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę

Ziemniaki, marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę a marchew z pietruszką ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w małą kostkę.

Gotowanie zupy:

Zupa z zielonej soczewicy
Soczewicę z ziemniakami oraz rozdrobnionymi warzywami gotujemy do miękkości

Do gorącego bulionu dać liść laurowy,ziele angielskie. Wsypać opłukaną i osączoną soczewicę a także pokrojone ziemniaki,startą marchew i pietruszkę. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Pod sam koniec gotowania dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i przecier pomidorowy. Następnie doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym, majerankiem,ostrą papryką i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy od razu gorącą zupę.