Sposób przygotowania:
Zupa z zielonej soczewicyPrzygotowanie soczewicy:
Zieloną soczewicę bardzo dokładnie płuczemy zmieniając 2-3 razy wodę.
Przygotowanie warzyw:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę a marchew z pietruszką ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w małą kostkę.
Gotowanie zupy:
Do gorącego bulionu dać liść laurowy,ziele angielskie. Wsypać opłukaną i osączoną soczewicę a także pokrojone ziemniaki,startą marchew i pietruszkę. Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Pod sam koniec gotowania dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i przecier pomidorowy. Następnie doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym, majerankiem,ostrą papryką i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy od razu gorącą zupę.