dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Zupa dyniowo-serowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gotowałam wiele zup dyniowych na różne sposoby ale jak zawsze się okazuje, że prostota jest najlepsza. Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu, na pewno nie więcej niż 15-20 minut. Bardzo smaczna, kremowa, z delikatnym smakiem serowym.

Zupa dyniowo-serowa

Składniki:

Zupa dyniowo-serowa

zupa

  • 1 l wody
  • ok. 900 g oczyszczonej dyni
  • 3 trójkąciki serka topionego
  • ok. 1.5 - 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ew. szczypta białego pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo-serowa
Wodę wlać do garnka, posolić, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojoną w nieduża kostkę dynię, gotować do momentu aż dynia będzie miękka.

Dodać serki topione, kurkumę i ewentualnie biały pieprz, gotować jeszcze ok. 3-5 minut. Wszystko zmiksować blenderem.

Można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.