kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Zupa krem pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo modna i popularna zupka która jest trochę pracochłonna ale jej smak warty jest poświęcenia czasu.

Zupa krem pieczarkowa

Składniki:

Zupa krem pieczarkowa

 

  • 5 litrów wody
  • 1 porcja rosołowa drobiowa
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • natka kopru
  • natka magii
  • świeże oregano
  • świeży tymianek
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 kg pieczarek
  • 2 serki topione (kiełbaski) pieczarkowe
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 1 torebka sosu pieczarkowego
  • 2 torebki zupy pieczarkowej w proszku
  • sól, pieprz ziołowy i naturalny, kurkuma, papryka słodka
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Zupa krem pieczarkowa

ETAP 1:

Zupa krem pieczarkowa
Do wywaru wsypujemy starta marchew i nadal gotujemy.

Porcję rosołową zalewamy wodą i gotujemy.Szumujemy i dodajemy startą na tarce marchew.

ETAP 2:

Zupa krem pieczarkowa
Świeże zioła i warzywa drobno siekamy i dodajemy do zupy.

Świeże zioła i natki myjemy i siekamy na drobno po czym dodajemy do zupy,jeśli wywar nabrał już tłuszczu to powinniśmy wyjąć z niego porcje rosołową.

ETAP 3:

Zupa krem pieczarkowa
Do wywaru rosołowego z warzywami dodajemy pieczarki

Pieczarki myjemy i kroimy w pół plastry ale powinny być cienkie wtedy lepiej smakują. Dodajemy do zupy.

ETAP 4:

Zupa krem pieczarkowa
Składniki na kluseczki do zupy wyrabiamy na gładko

Pierś z kurczaka mielimy na drobnym sitku dodajemy jajka, bułkę tartą, doprawiamy do smaku i wyrabiamy na gładko.

ETAP 5:

Zupa krem pieczarkowa
Formujemy kuleczki i układamy na tacy posypanej bułką tartą.

Z wyrobionego mięsa lepimy małe kuleczki jest to bardzo pracochłonne ale bez nich zupa byłaby niesmaczna. Aby łatwiej nam się robiły możemy maczać ręce w oleju lub zwyczajnie w wodzie.

ETAP 6:

Zupa krem pieczarkowa
Nie przerywając gotowania dodajemy kluseczki mięsne.

Kuleczki dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy delikatnie i cały czas gotujemy.

ETAP 7:

Zupa krem pieczarkowa
Dodajemy serki cały czas mieszając by się rozpuściły.

Następnie w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy sos i zupy pieczarkowe i dodajemy do naszej zupy cały czas mieszając.

Chwilę gotujemy i wciskamy serki topione cały czas mieszamy i gotujemy aż wszystkie składniki się połączą. Zupa gotowa.

Tagi:

mięso obiad zupa