Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo kolorowa, smaczna i syta zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów podana z makaronem muszelki.

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami

 

  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kminek,vegeta, maggi,sól, czosnek granulowany, majeranek,bazylia, pieprz czarny, papryka ostra do smaku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 op. makaronu małe muszelki

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami

Przygotowanie soczewicy:

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami
Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą

Czerwoną soczewicą dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.

Przygotowanie jarzyn:

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami
Do bulionu drobiowego dodajemy startą marchew i pietruszkę

Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Ścieramy na grubych oczkach tarki.
Do garnka z gorącym bulionem dodajemy odrobinę kminku do smaku, liść laurowy,ziele angielskie i odrobinę vegety. Dodajemy starte warzywa i delikatnie gotujemy na średnim ogniu.

Przygotowanie pomidorów:

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami
Do podduszone cebuli dodajemy pokrojone pomidory

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorowy sparzonych wrzącą wodą. Obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy najpierw cebulę i szklimy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone pomidory. Mieszając dusimy razem parę minut.

Gotowanie zupy:

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami
Zupę gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i soczewica zmiękną

Do garnka ze starymi warzywami dodajemy podduszone pomidory z cebulką oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku.

Etap końcowy:

Zupa z czerwoną soczewicą i pomidorami
Ugotowaną zupę posypujemy posiekanym koperkiem

Ugotowaną i przyprawioną zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Na koniec posypujemy opłukanym i posiekanym koperkiem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.
Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaronem.