Sposób przygotowania:
Zupa z czerwoną soczewicą i pomidoramiPrzygotowanie soczewicy:
Czerwoną soczewicą dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Przygotowanie jarzyn:
Marchew i pietruszkę myjemy i obieramy. Ścieramy na grubych oczkach tarki.
Do garnka z gorącym bulionem dodajemy odrobinę kminku do smaku, liść laurowy,ziele angielskie i odrobinę vegety. Dodajemy starte warzywa i delikatnie gotujemy na średnim ogniu.
Przygotowanie pomidorów:
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorowy sparzonych wrzącą wodą. Obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy najpierw cebulę i szklimy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone pomidory. Mieszając dusimy razem parę minut.
Gotowanie zupy:
Do garnka ze starymi warzywami dodajemy podduszone pomidory z cebulką oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy do smaku.
Etap końcowy:
Ugotowaną i przyprawioną zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Na koniec posypujemy opłukanym i posiekanym koperkiem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.
Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaronem.