margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Zupa-krem z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zielona, prosta i smaczna

Zupa-krem z zielonego groszku

Składniki:

Zupa-krem z zielonego groszku

 

  • kostki wędzone lub wywar z rosołu
  • puszka zielonego groszku
  • 2-3 marchewki
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa
  • natka pietruszki
  • śmietana lub jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Zupa-krem z zielonego groszku
Zupę możemy zrobić na kostakach lub rosole. Kostki wędzone gotujemy, zbieramy burzyny żeby wywar był klarowny. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, marchew dodajemy w całości. Gotujemy ok 20-25 min, po tym czasie wyjmujemy kostki, marchewkę i przyprawy. Do wywaru z kostek wrzucamy odsączony zielony groszek z puszki, miksujemy blenderem na jednolitą konsystencje. Marchewkę kroimy w talarki i dodajemy z powrotem do zupy. Można całość zaprawić jogurtem lub śmietaną, ale ja robię kleksa z jogurtu kiedy zupa jest już na talerzu. Na koniec dodaję grzanki i posypuję wszystko natką z pietruszki. Smacznego.

Tagi:

groszek