Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z jajkiemPrzygotowanie bulionu:
Żeberko podzielić na 2-3 części, wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować, zdjąć szumowinę.
Z młodej włoszczyzny oddzielić marchewkę, odciąć natkę, marchew obrać. Pozostałą włoszczyznę dokładnie wymyć i związać.
Marchew i włoszczyznę dorzucić do garnka i dodać liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu przez 35 minut.
Po tym czasie włoszczyznę wyłowić (marchew zostawić) i dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości około 15 minut.
Przygotowanie szczawiu:
Szczaw dokładnie umyć, posiekać drobno liście (łodyżki odciąć).
Na patelni roztopić masło, wrzucić szczaw i smażyć na średnim ogniu, często mieszając około 7 minut.
Szczaw ma się rozpaść i mocno skurczyć.
Podsmażony szczaw razem z masłem na którym się smażył dodać do zupy. Gotować jeszcze 3 minuty.
Kończenie zupy:
Zupę doprawić solą i pieprzem według uznania.
Ubrać 3 łyżki wazowe i rozmieszać w nich śmietanę.
Następnie ciągle mieszając zawartość garnka śmietanę wlać do zupy.
Zagotować i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
BozenaMatuszczyk