Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Zupa szczawiowa z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam zupę szczawiową, ale tylko w sezonie- ze świeżego, usmażonego na masełku szczawiu, na młodej włoszczyźnie z dodatkiem młodych ziemniaczków. Pycha!

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem

Przygotowanie bulionu:

Zupa szczawiowa z jajkiem
Bulion z żeberka i młodej włoszczyzny w trakcie gotowania

Żeberko podzielić na 2-3 części, wrzucić do garnka i zalać wodą. Zagotować, zdjąć szumowinę.

Z młodej włoszczyzny oddzielić marchewkę, odciąć natkę, marchew obrać. Pozostałą włoszczyznę dokładnie wymyć i związać.

Marchew i włoszczyznę dorzucić do garnka i dodać liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu przez 35 minut.

Po tym czasie włoszczyznę wyłowić (marchew zostawić) i dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości około 15 minut.

Przygotowanie szczawiu:

Zupa szczawiowa z jajkiem
Szczaw na patelni w trakcie podsmażania

Szczaw dokładnie umyć, posiekać drobno liście (łodyżki odciąć).

Na patelni roztopić masło, wrzucić szczaw i smażyć na średnim ogniu, często mieszając około 7 minut.

Szczaw ma się rozpaść i mocno skurczyć.

Podsmażony szczaw razem z masłem na którym się smażył dodać do zupy. Gotować jeszcze 3 minuty.

Kończenie zupy:

Zupa szczawiowa z jajkiem
Śmietana w trakcie hartowania z gorącą zupą

Zupę doprawić solą i pieprzem według uznania.

Ubrać 3 łyżki wazowe i rozmieszać w nich śmietanę.

Następnie ciągle mieszając zawartość garnka śmietanę wlać do zupy.

Zagotować i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!