Sposób przygotowania:
Zupa krem z zielonych szparagów
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe części. Związane nitką wstawiamy pionowo do garnka z wrzącą wodą. Główki powinny wystawać ponad jej powierzchnię. Gotujemy około 5 minut.
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy gorący rosół. Dodajemy pokrojone szparagi bez główek. Gotujemy przez chwilę. Wszystko blendujemy.
Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę wywaru pozostałego po gotowaniu szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Rozlewamy do talerzy. Dodajemy podsmażone na maśle główki szparagów i posypujemy parmezanem.
Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy gorący rosół. Dodajemy pokrojone szparagi bez główek. Gotujemy przez chwilę. Wszystko blendujemy.
Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę wywaru pozostałego po gotowaniu szparagów. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną. Rozlewamy do talerzy. Dodajemy podsmażone na maśle główki szparagów i posypujemy parmezanem.
danielek