Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Zupa krupnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywna i zdrowa zupa z mięsem drobiowym, ziemniakami, kaszą jęczmienną wiejską i warzywami. Polecam.

Zupa krupnik

Składniki:

Zupa krupnik

 

  • ćwiartka z kurczaka - 1 szt
  • kasza jęczmienną wiejska - 1 szkl
  • ziemniaki - 4 szt
  • marchewka - 2 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • seler- 1/4 szt
  • cebula - 3 szt
  • jarzynka w proszku - 1 łyżka
  • natka pietruszki i selera

Sposób przygotowania:

Zupa krupnik
Ćwiartki umyć, włożyć do garnka. Następnie dodać obrane i opłukane oraz starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach marchew, pietruszkę, seler i cebulę.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, przykryć i zagotować.

Następnie wsypujemy kaszę jęczmienną, zagotowujemy mieszając, następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem.

Teraz dodajemy opłukane i posiekane natki pietruszki i selera, oraz jarzynkę w proszku, przykrywamy i gotujemy na małym płomieniu, aż zupa zrobi się lekko kleista.

Ćwiartkę wyjąć, drobno pokroić mięso i ponownie dodać do garnka z zupą, wymieszać razem i doprawić do smaku.