izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Zupa kukurydziana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczna, oryginalna zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady.

Zupa kukurydziana

Składniki:

Zupa kukurydziana

 

  • 1 i 1/2 l rosołu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 papryczki chili
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • czarny mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa kukurydziana
Cebule oczyść, pokrój w drobną kostkę. Papryczkę chili oczyść z nasion i bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć na ni cebulę oraz papryczki i smaż do chwili, aż cebula się zeszkli. Kukurydzę osącz na sitku i podziel na 2 porcje. Jedną wymieszaj z kurkumą, cebulą oraz papryczką. Następnie zalej to rosołem i gotuj przez ok. 15 min. na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj blenderem. Dodaj drugą porcję kukurydzy, zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.

Tagi:

kukurydza