Sposób przygotowania:
Zupa - krem z kukurydzy i marchewki
Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ziarna kukurydzy zdejmujemy z kolby.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim cebulę i ziarna kukurydzy (ok. 10 minut).
Dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany.
Kukurydzę z cebulą przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy marchew i ziemniaki oraz przyprawy (chili, słodką paprykę mieloną, kurkumę). Gotujemy przez ok. 30 minut.
Zupę blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Ziarna kukurydzy zdejmujemy z kolby.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim cebulę i ziarna kukurydzy (ok. 10 minut).
Dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany.
Kukurydzę z cebulą przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy marchew i ziemniaki oraz przyprawy (chili, słodką paprykę mieloną, kurkumę). Gotujemy przez ok. 30 minut.
Zupę blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.