Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupa - krem z kukurydzy i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna zupa na jesienne dni - rozgrzewa, syci, a do tego kusi słodkim smakiem. Do zupy można wykorzystać kukurydzę świeżą lub konserwową.

Zupa - krem z kukurydzy i marchewki

Składniki:

Zupa - krem z kukurydzy i marchewki

 

  • 3 kolby kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • czosnek granulowany
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • suszona natka pietruszki
  • groszek ptysiowy lub grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z kukurydzy i marchewki
Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Ziarna kukurydzy zdejmujemy z kolby.

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy na nim cebulę i ziarna kukurydzy (ok. 10 minut).

Dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany.

Kukurydzę z cebulą przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy marchew i ziemniaki oraz przyprawy (chili, słodką paprykę mieloną, kurkumę). Gotujemy przez ok. 30 minut.

Zupę blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki.

Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.