Sposób przygotowania:
Zupa kwas
Z kiszonej kapusty odczerpujemy pół litra kwasu. dodajemy liśc laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez 15 minut. Nastepnie dolewamy pół liitra woda. W dalszym ciągu gotujemy. Śmietanę rozkłócamy z mąką i odrobiną kwasu. Wlewamy do wrzącej zupy i mieszamy. Na konied przyprawiamy wedle uznania.
joaska500
mika3008
dokładnie podaje ją się tak jak na zdjęciu, ewentualnie z chlebem. na wigilię to jest u nas podstawowe danie
Elficzna
Nawet bym powiedziała, że to bardzo dziwna "zupa". Szczerze mówiąc mam tu pewne wątpliwości co do tej potrawy. Trudno to nazwać zupą...Ja takim czymś to dopiero zupę zagęszczam :D Pierwszy raz widzę coś takiego.
joaska500
Słyszałam o zupie z kwasu z kiszonej kapusty ale dodaje się suszone grzyby, majeranek no i przede wszystkim podaje się ją z makaronem lub z kaszą gryczaną i podsmażaną cebulką. Ale nigdy samą wodę po kapuście i śmietanę....
Pyza
Babciagramolka
zewa
Może masz rację, ja takiej zupy nie znam i pierwszy raz o takiej słyszę. Ale jednak jeśli wygląd zupy jest nieciekawy sam w sobie bo z takich składników jest ta zupa zrobiona to postarałabym się zrobić bardziej ciekawe zdjęcie. Bo szczerze przyznam, że nie wygląda zachęcająco tak samo jak zdjęcie barszczyku i chyba nawet mika się tutaj ze mną zgodzi.
Dorcia
Dorcia
Babciagramolka
A tak przy okazji jak sobie przypomnę swoje pierwsze zdjęcia kulinarne to powiem Ci jedno - pstrykaj i słuchaj ,, starszych" a nawet nie zauważysz jak twoje pstrykanie sie zmienia .I najśmieszniejsze jest to , że co nam się wydaje że już jest dobrze to widzimy , że może być lepiej.
zewa
Co do zdjęć to chyba większość tak ma ( ja też ), że jak popatrzy na te pierwsze to brak słów. Z czasem każdy się wprawia, wystarczy tylko podpatrywać i słuchać dobrych rad.
mika3008
obiecuję że na świeta udekoruję to jakoś. a Pani Magda M niech się w końcu odemnie odczepi, bo już mam dość jej mądrości. za duzo mam problemow, żeby i ona mnie dobijała!
Dorcia
Elficzna
Babciagramolka
No i sama sobie przeczysz . Fakt zdjęcie a w zasadzie ujęcie ( bo zdjecie wyraźne ) fatalne . Ale nikt nie powinien oceniać tego co i na czym ktoś jada .Zawsze ktoś może ocenić inaczej . Nie chciała bym by ktoś ocenił moją potrawę negatywnie bo nie podaje na ręcznie malowanej porcelanie ( a dla kogos to moće być standart ) .
Wiele potraw zwyczajowych ma swoje korzenie historyczne . Troche wyobraźni by się przydało . Ja wiem , ze teraz trudno wyobrazić sobie że ktoś mógł jeść z głodu pokrzywy czy zupę z kwasu kapuścianego , ale tak było .I w wielu regionach dla pamięci raz do roku takie dania się robi .Ja np. pamietam jak w latach 60-tych ludzie z biednych domów przychodzili do warzywniaka i prosili o kwas od kapusty lub wodę z ogórków na zupę bo nie było ich stac na kapustę lub ogórki. Więc dokładnie rozumiem skąd sie mogły takie potrawy brać ( u mojej Prababci w czasach Wielkiego Głodu w czasie Rewolucji taka zupa była by pewnie rarytasem ) . To że w jednym domu rygorystycznie przestrzega się starego przepisu , a w drugim ulepsza go by był smaczniejszy to już indywidualna sprawa . A uwaga o metalowej misce moim zdaniem nie powinna mieć miejsca - nic nikomu do tego kto na czym jada.
mika3008
mika3008
dziękuję
mika3008
to ani nie jest metalowa miska ani półprodukt
Elficzna
Dorcia
MagdaMM
mika3008
czasami się zastanów, zanim cos napiszesz! ta zupa jest w mojej rodzinie od kilku pokoleń! a jeśli chodzi o jedzenie mojej rodziny, to widzisz, takie pomyje gotuje i mąz przez to w szpitalu wyladował. fajnie
MagdaMM
Oj Mika Ty chyba za bardzo histeryzujesz.Zamieszczając tu przepisy musisz być przygotowana na różne komentarze i oceny,
mika3008
aha, i tego właśnie się boisz, ze nie dodajesz nic? szkoda, ze wczesniej na twój profil nie popatrzyłam, bym wiedziala, że nie ma się czym przejmować. najwięcej do powiedzenia ma ten, co nic nie wie.
MagdaMM
Mika ,ogarnij się :) Za bardzo szalejesz :)
Heatrook
Dodatkowo osobno gotuje się grzyby. Je się z bułką świąteczną. Często gotuję ją na co dzień do popicia np. ziemniaków gotowanych z zrumienioną cebulą. Bardzo prosta i smaczna potrawa, ma właściwości oczyszczające z toksyn w organizmie. Polecam
Lenobia