Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Zupa malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gdy sezon na maliny w pełni warto ugotować taką zupę

Zupa malinowa

Składniki:

Zupa malinowa

 

  • 50 dag maliny,
  • 2 szkl mleko,
  • 1 szkl śmietanka słodka,
  • 1 łyżka budyń malinowy,
  • do smaku cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Zupa malinowa
Maliny włożyć do rondla, dodać cukier puder, zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Budyń wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszany budyń, mieszając doprowadzić do wrzenia. Odstawić, dodać przecier malinowy, śmietankę i cukier puder do smaku. Wszystko razem zmiksować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.