Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zupa marchewkowa z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozgrzewająca, kremowa zupa- idealna na pierwszy śnieg :)

Zupa marchewkowa z imbirem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa marchewkowa z imbirem

 

  • 600g marchewki
  • Cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • ¾ l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki startego imbiru (świeżego)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gęsty jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowa z imbirem
Marchewkę, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (nie musi być drobna). W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy na średnm ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy bulionem, dodajemy imbir, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny. Zupę miksujemy na gładki krem (jak jest za gęsty, możemy dodać ciut więcej bulionu). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.
Zupa marchewkowa z imbirem
Najpierw warzywa podsmażamy na maśle w garnku
Zupa marchewkowa z imbirem
Zalewamy bulionem i dodajemy starty imbir
Zupa marchewkowa z imbirem
Miksujemy na gładki krem jak jest za gęsty dodajemy więcej bulionu

Tagi:

marchewka