Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszna i lekka zupa krem marchewkowa. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych i aromatycznych zup. Jedna porcja zupy bez dodatków to około 95kcal, 6g białka, 14g węglowodanów i 1,5g tłuszczy.

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem

Składniki:

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem

 

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem

KROK 1

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem
Nie ma znaczenia jak pokroisz warzywa. I tak wszystko zblendujesz :)

Cebule poszatkować, marchew pokroić w plasterki.

KROK 2

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem
Należy uważać, żeby nie przypalić cebuli.

Na łyżce masła smażyć marchew z cebulą przez około 5 minut.

KROK 3

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem
Zupę gotować na wolnym ogniu mieszając kilka razy.

Gdy warzywa się zarumienią wlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy i gotować kolejne 5 minut.

KROK 4

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem
Zupę gotować do momentu, aż soczewica będzie miękka.

Soczewicę przepłukać wodą i dodać do gotowego wywaru, gotować maksymalnie 10-15 minut.

KROK 5

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem
Zblendowana zupa marchewkowa.

Z zupy wyjąć ziele angielskie, liść laurowy i pieprz i zblendować ją na gładką masę.

KROK 6

Zupa marchewkowa z soczewicą i imbirem

Zupę podawać na ciepło samą lub z grzankami. Wyśmienicie smakuję również z kleksem śmietany lub jogurtu, mniam! Smacznego :)


Tagi:

zupa zupa krem