slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zupa marchewkowo-dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną zupę w kolorach jesieni. Zupa marchewkowo-dyniowa z czerwoną soczewicą świetnie rozgrzewa w chłodne jesienne dni i super smakuje z makaronem. Polecam

Zupa marchewkowo-dyniowa

Składniki:

Zupa marchewkowo-dyniowa

 

  • 500 g marchewek
  • 800 g dyni
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 3 szkl bulionu
  • 1/2 łyżeczki soli, papryki słodkiej i kurkumy
  • 1/4 łyżeczki curry, imbiru i pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowo-dyniowa
Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w kosteczkę. Do garnka przelewamy bulion, zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy soczewicę oraz marchewkę i dynię.

Zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut.

Po tym czasie przyprawiamy zupę i gotujemy przez 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.