Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa marchewkowo-pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczna, lekka, bardzo szybka w przygotowaniu zupa z podsmażonymi pieczarkami, cebulką i tartą marchewką...

Zupa marchewkowo-pieczarkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa marchewkowo-pieczarkowa

 

  • 1/2 cebuli
  • 30 dkg pieczarek
  • olej do smażenia
  • 4 średnie marchewki
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • ok. 50 g pora

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowo-pieczarkowa
Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli. Smażyć razem kilka minut. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje, dodać do nich przygotowane warzywa. Wlać bulion, dodać trochę pieprzu, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa marchewkowo-pieczarkowa
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Zupa marchewkowo-pieczarkowa
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do cebuli.
Zupa marchewkowo-pieczarkowa
Wszystkie przygotowane warzywa dodane do podsmażonych grzybów.
Zupa marchewkowo-pieczarkowa
Warzywa z pieczarkami zalane bulionem drobiowym.