Sposób przygotowania:
Zupa marchewkowo-pomidorowa z imbirem
Marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w plastry. Do garnka wlać wodę, włożyć porcję rosołową, dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, natkę pietruszki i zagotować. Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować na małym ogniu do miękkości. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i wrzucić do drugiego garnka i gotować na małym ogniu, aby się rozgotowały, a następnie przetrzeć przez sito, aby oddzielić pestki i łupkę. Gdy marchewka będzie miękka, całość przecedzić przez sito i powybierać marchewkę wraz z pietruszką, a resztę usunąć. Do przecedzonego wywaru wlać przygotowany przecier z pomidorów, a marchewkę wraz z pietruszką zblenderować i również dodać do wywaru. Całość dokładnie wymieszać, dodać wino oraz resztę sypkich przypraw i zagotować. Na koniec dodać łyżkę śmietany, a jeśli zupka wyszła zbyt gęsta dolać wody. Taka zupka jest bardzo rozgrzewająca, idealna na zimnej jesienne i zimowe dni.