halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa marchewkowo-ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupy są smaczne , zdrowe. Podajemy przeważnie na pierwsze danie.Zupa marchewkowo-ziemniaczana nie jest zbyt kaloryczna.

Zupa marchewkowo-ziemniaczana

Składniki:

Zupa marchewkowo-ziemniaczana

 

  • marchewka 40 dag
  • ziemniak 30 dag
  • bulion warzywny 1,5 litra
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos chili słodko-pikantny 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowo-ziemniaczana
Ziemniaki obrać , wypłukać , pokroić w kostkę.Marchewkę obrać również pokroić w kostkę.Cebulę obrać.Zagotować bulion warzywny, włożyć pokrojoną , marchew ziemniaki. , cebulę . Gotować do miękkości. warzyw.Następnie zmiksować blenderem pozostawiając małe kawałeczki. Nie miksować na krem.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku sosem chili słodko-pikantnym, solą oraz pieprzem. Z łyżki mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić w zupie. Zagotować zupę mieszając.