Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Zupa marchewkowo-pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa krem marchewkowa w zupełnie nowej odsłonie- z pomidorami krojonymi oraz suszonymi, a także kukurydzą- szybka, pożywna i bardzo smaczna.

Zupa marchewkowo-pomidorowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa marchewkowo-pomidorowa

 

  • 1x Marchewka kostka Hortex 6 połówek suszonych pomidorów

  • 4 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
  • 200 ml pomidorów krojonych z puszki

  • 1 litr wywaru warzywnego

  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • chili w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowo-pomidorowa
Marchewkę lekko rozmrażamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodajemy marchewkę, a po 2 minutach zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy na gładki krem. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Do zupy krem dodajemy krojone pomidory z puszki (można je uprzednio zmiksować, ale fajne są takie w kawałkach) i gotujemy zupę przez 3-4 minuty. Ściągamy z ognia, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili. Do zupy możemy także dodać drobno posiekaną kolendrę (1 łyżeczkę). Jeśli zupy nie zjemy na jeden raz, polecam doprawić ją do smaku od razu po zagotowaniu z pomidorami z puszki, a suszone pomidory oraz kukurydzę dodać dopiero do pojedynczych porcji.
Zupa marchewkowo-pomidorowa
Zupę przybieramy odrobiną kukurydzy oraz listkami roszponki :)