marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa marokańska.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso wypłukać i pokroić.Namoczyć na parę godzin groch i soczewicę,odcedzić.Dusić z mięsem,dodać natkę siekaną.Zalać wodą,gotować.Doprawić.

Zupa  marokańska.

Składniki:

Zupa marokańska.

 

  • 25 dag.baraniny lub wołowiny bez kości,
  • 10 dkg.soczewicy,
  • 10 dkg.grochu łupanego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • jajko,
  • nać pietruszki,
  • cytryna,
  • łyżka mąki,
  • pieprz,
  • sól,
  • ostra mielona papryka.

Sposób przygotowania:

Zupa marokańska.
Mięso wypłukać i pokroić w kostkę 2 cm.Soczewicę i groch namoczyć na parę godzin w wodzie,odcedzić i dusić z mięsem na
oliwie,dodać pod koniec duszenia siekaną natkę pietruszki.Zalać
2 l.zimną wodą i gotować do miękkości i doprawić na ostro.Mąkę wymieszać z rozkłóconym jajkiem i sokiem z cytryny,wlać do zupy
przed podaniem i zagotować.