beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zupa mięsna „kaukaski szok”

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Zupa mięsna „kaukaski szok”

Składniki:

Zupa mięsna „kaukaski szok”

 

  • 1  kg mostka baraniego,
  • 4  cebule,
  • 5  ząbków czosnku,
  • 3  łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki ryżu,
  • sól, pieprz,
  • kilka śliwek,
  • nać pietruszki, koperek

Sposób przygotowania:

Zupa mięsna „kaukaski szok”
Mięso umyć, pokrajać na małe kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i  gotować pod przykryciem przez ok. 2  godziny. Następnie dodać obraną, drobno posiekaną
cebulę oraz roztarty czosnek i  pieprz, przebrany i  umyty ryż, umyte i  wydrylowane śliwki. Gotować przez ok. 20 min. Na koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
Gotować 5  min. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i  pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu posypując posiekaną nacią pietruszki z  koperkiem.

Tagi:

ryż śliwki