olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Zupa Mille Fanti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

włoska zupa głównie na bazie bułki paryskiej i rosołu.

Zupa Mille Fanti

Składniki:

Zupa Mille Fanti

 

  • 8 cienkich kromek bułki paryskiej
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1l rosołu
  • 3-4 łyżki utartego żółtego sera
  • 2 surowe żółtka
  • sól
  • szczypta sproszkowanej papryki
  • niepełna szklanka słodkiej lub lekko kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Zupa Mille Fanti
Kromki bułki zarumienić na maśle z obu stron na złocisty kolor, włożyć do płaskiego rondelka i zalać rosołem. Dodać tarty ser. Żółtka rozetrzeć i dobrze wymieszać ze śmietaną, Podprawić tym kremem zupę, silnie podgrzać, lecz nie dopuścić do zagotowania! Osolić wg uznania i tuż przed podaniem wsypać szczyptę papryki.

Tagi:

sery ser