edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Zupa Minestrone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa Minestrone czyli zupa z warzywami z makaronem. Zdrowa i pożywna zupa włoska dla wielbicieli warzyw.

Zupa Minestrone  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa Minestrone

 

  • 1.75 l wywaru warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 duża cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 100 g pora
  • 1 marchewka
  • 150-200 g pieczarek
  • 150 g fasolki zielonej mrożonej lub świeżej
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 150 g makaronu
  • Natka pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa Minestrone
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. 

2. Pieczarki i pora kroimy w plasterki.

3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki. 

5. W garnczku podsmażamy cebulę i dodajemy czosnek i pora.

6. Następnie dodajemy startą marchewkę, fasolkę zieloną i szpinak. Wszystko mieszamy razem i podsmażamy.

7. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze około 3 minut.

8. Warzywa zalewamy wywarem i mieszamy. 9. Dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu.

10. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekana pietruszką.
Zupa Minestrone
Cebulę, czosnek i por podsmażamy na oleju
Zupa Minestrone
Pokrojone pieczarki dodajemy do cebuli, czosnku i pora
Zupa Minestrone
Startą marchewkę dodajemy do pieczarek i mieszamy wszystko razem
Zupa Minestrone
Do warzyw dodajemy pomidory z puszki i wszystko mieszamy