reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 633]

Minestrone - zupa warzywna z włoską nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosna wymusza na mnie zmianę menu, choć wszelkie nowalijki jeszcze omijam to coraz częściej gotuję bardziej warzywnie i nieco lżej.

Minestrone - zupa warzywna z włoską nutą

Składniki:

Minestrone - zupa warzywna z włoską nutą

 

  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 200 g ugotowanej drobnej, białej fasolki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 l gęstego soku pomidorowego
  • 150 g cukinii
  • 3-4 łyżki ryżu
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy prowansalskiej ( można ominąć)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Minestrone - zupa warzywna z włoską nutą

przygotowanie

Minestrone - zupa warzywna z włoską nutą
Cebula i czosnek ma się tylko zeszklić!

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek miażdżymy i również drobno kroimy, przekładamy do garnka i szklimy razem na oliwie.

przygotowanie

Minestrone - zupa warzywna z włoską nutą
marchewka jest najtwardszym warzywem i gotuje sie najdłuzej

Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienki talarki i seler pokrojony w drobne plasterki- chwilę razem podsmażamy.

Do garnka wlewamy wywar i sok z pomidorów, dodajemy suchy ryż i przyprawy gotujemy około 10 minut.

gotowanie

Minestrone - zupa warzywna z włoską nutą
Cukinie dodajemy na końcy, zeby była jeszcze chrypka

Następnie dodajemy fasolę (razem z wodą z gotowania) i cukinię pokrojoną w ćwierć talarki- gotujemy razem przez 10 minut.


Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki.

Przed podaniem można posypać startym parmezanem, o którym zupełnie tym razem zapomniałam:)