malutka89

malutka89

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Zupa minestrone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna włoska zupa minestrone

Zupa minestrone

Składniki:

Zupa minestrone

 

  • # 150 g makaronu ditalini lub innego cienkiego makaronu
  • # 1 listek laurowy
  • # 1 gałązka rozmarynu
  • # 3 duże marchewki
  • # 2 łodygi selera
  • # 1 duża żółta cebula
  • # 1 czerwona papryka
  • # 500 ml pomidorów z puszki
  • # 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • # Pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa minestrone
1. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić, odłożyć do wystygnięcia.
2. Obrać i cienko pokroić marchewki, seler, paprykę i cebulę; włożyć do garnka wraz z listkiem laurowym, rozmarynem i odrobiną oliwy. Podsmażyć. Dodać 1,5 litra wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez
20–30 minut.
3. Dodać pomidory i oliwę. Gotować jeszcze przynajmniej przez 50 minut, mieszając od czasu do czasu i dolewając w miarę potrzeby gorącej wody.
4. Tuż przed podaniem dodać świeżo zmielony czarny pieprz i sól.

Tagi:

makaron