Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Zupa Minestrone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa z kuchni wloskiej doskonala na lato i zime

Zupa Minestrone

Składniki:

Zupa Minestrone

 

  • 3 spore marchewki
  • 2 duze ziemniaki
  • 1/2 szklanki fasoli, moze byc mieszana rowniez ze szparagowa
  • 1/2 szklanki grubego makaronu (muszelki, swiderki)
  • 4 spore pomidory
  • 1 papryka (moze byc zielona, czerwona, zolta albo mieszanka)
  • 1/2 duzej cebuli
  • 1/2 szklanki zielonej pietruszki pokrojonej grubo z korzonkami
  • 2/3 szklanki selera naciowego pokrojonego grubo
  • 1/3 posiekanej swiezej bazylii
  • 2-3 liscie pora
  • 2-3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sol i pieprz swiezo zmielony do smaku
  • kostki bulionowe do smaku lub kawalek kosci z miesem jezeli wolisz
  • 2 l wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa Minestrone
Wszystkie warzywa oprocz pomidorow dokladnie oczyscic, wymyc i pokroic w grube kostki. Jezeli uzywasz suchej fasoli namoczyc wczesniej na pare godzin. Wlozyc do garnka z zimna woda i zagotowac. Dodac makaron, kostki bulionowe, ziele angielskie i listki laurowe i gotowac na malym ogniu do miekkosci. Kiedy warzywa sa miekkie wlozyc pokrojone grubo pomidory, jezeli uzywasz z puszki dodaj rowniez troche soku. Gotuj jeszcze przez chwile az pomidory zmiekna. Podawac zupe udekorowana posiekana natka pietruszki. Doskonale smakuje z tostowanymi paluszkami chlebowymi z maslem czosnkowym.

Tagi:

mięso makaron