Sposób przygotowania:
Zupa mirabelkowaETAP 1
Mirabelki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane stawiamy na ogniu, dodajemy do nich cukier, sok jabłkowy i zagotowujemy.
ETAP 2
Gdy owoce staną się miękkie przecieramy je przez gęste sito, by pozbyć się skórek.
ETAP 3
Otrzymany mirabelkowy sok ponownie stawiamy na ogniu. Zagotowujemy go. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną zawiesiną zalewamy zupę i zagotowujemy.
ETAP 4
Na koniec całość doprawiamy do smaku cynamonem. Zupę pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 5
Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i łączymy z przestygniętą zupą.
Gotową zupę porcjujemy na talerze. Podajemy ją z kleksem śmietany. Całość dekorujemy sezonowymi owocami.
Kniejson