Sposób przygotowania:
Zupa ze śliwek zwana pamułąWodę zagotowałam, dodałam śliwki i aronię i pod przykryciem doprowadziłam do wrzenia. Dodałam pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli i gotowałam na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotowały. Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam z trzema łyżkami zimnej wody i wlałam do gotujących się owoców.
Energicznie mieszając jeszcze raz zagotowałam zupę. Zdjęłam z ognia i posłodziłam syropem z agawy. Zupę zmiksowałam blenderem na gładki krem. Zupę ze śliwek podałam z łyżką śmietany, przestudzoną do temperatury pokojowej i z migdałowymi ciasteczkami. *tutaj znajdziecie oryginał: https://gotujmy.pl/pamula-czyli-zupa-owocowa-,przepisy,159863.html
edytaha
anemon
Musiałam dodać aronii, bo moje śliwki po ugotowaniu mają mało śliwkowy kolor. Edytaha dziękuję za miłe słowa i przepis na świetną zupę.
msewka
anemon
Ja całe życie nie lubiłam zup owocowych, w tym roku sama z własnej woli zaczęłam je gotować i powiem Ci, że bardzo mi posmakowały. Też często gotuję tylko dla siebie. W mojej rodzinie też tylko jeszcze moja mama lubi takie zupy. Ta ze śliwek jest wyjątkowo smaczna, oczywiście dużą rolę odgrywają same śliwki, bo jak one są dobre to i zupa będzie smaczna. Polecam i daj znać z efektów gotowania.