Sposób przygotowania:
Zupa mleczna z kulkami ryżowymi
Ryż płuczę, przekładam do garnuszka i gotuję w połowie mleka (we dwóch szklankach mleka z 4 łyżkami cukru). Gotuję na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna garnuszka. Ugotowany ryż zdejmuję z ognia, pozostawiam do ostudzenia. Z przestudzonego ryżu, może być lekko ciepły, formuję za pomocą dwóch małych łyżeczek kuleczki.
Resztę mleka, dwie szklanki, wlewam do garnka, w którym gotował się ryż, doprowadzam do zagotowania, dodaję cukier do smaku. Na talerze rozkładam kuleczki ryżowe, zalewam je gorącym mlekiem. Dodaję rodzynki i podaję na gorąco.
Resztę mleka, dwie szklanki, wlewam do garnka, w którym gotował się ryż, doprowadzam do zagotowania, dodaję cukier do smaku. Na talerze rozkładam kuleczki ryżowe, zalewam je gorącym mlekiem. Dodaję rodzynki i podaję na gorąco.