kakusia290

kakusia290

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Zupa Morska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Morska i wegetariańska. Polecam.

Zupa Morska

Składniki:

Zupa Morska

 

  • 55 g cienkiego makaronu ryżowego, połamanego na kawałki o długości 10 cm
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • korzeń imbiru
  • 75 g grzybów shiitake - same kapelusze
  • 1/2 l wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka sherry
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 125 g owoców morza
  • 75 g kapusty pekińskiej
  • 4 dymki
  • 75 g fasoli mung
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Zupa Morska
Włożyć makaron do miski i zalać go dużą ilością wrzącej wody. Pozostawić na około 4 minuty, żeby spęczniał. Zagrzać olej arachidowy w dużym garnku, dodać imbir oraz grzyby i obsmażać około 2 minuty, żeby lekko zmiękły. Dodać wywar, sherry oraz sos sojowy i całość zagotować. Dodać mieszankę owoców morza do wrzącego wywaru wraz z kapustą, dymką i kiełkami. Ponownie doprowadzić od wrzenia i gotować minutę lub dłużej, żeby dobrze zagrzać owoce morza. Odsączyć makaron i dodać do zupy. ponownie zagotować całość, a następnie rozlać do dużych miseczek. Posypać siekanymi listkami kolendry.