Sposób przygotowania:
Zupa "nic" - smak dzieciństwa
1.
Jajka porządnie sparz wrzątkiem.
2.
Białka oddziel od żółtek
3.
Do białek dodaj 2 łyżi cukru i ubij całość na sztywną masę
4.
Do żółtek dodaj 2 łyżki cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści
5.
Do garnka wlej mleko, dodaj 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilli.
6.
Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
7.
Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po 1 minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu
8.
Mleka odstaw z gazu, wyjmij wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkei żółka. Ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając gotuj ok 2 min uważając by żółtko się nie ścieło
9.
Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek
Jajka porządnie sparz wrzątkiem.
2.
Białka oddziel od żółtek
3.
Do białek dodaj 2 łyżi cukru i ubij całość na sztywną masę
4.
Do żółtek dodaj 2 łyżki cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści
5.
Do garnka wlej mleko, dodaj 1 łyżkę cukru oraz naciętą laskę wanilli.
6.
Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania.
7.
Gdy mleko będzie już ciepłe za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po 1 minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu
8.
Mleka odstaw z gazu, wyjmij wanilie. Cały czas mieszając widelcem wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkei żółka. Ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając gotuj ok 2 min uważając by żółtko się nie ścieło
9.
Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek