Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa
Dokładnie wypłukaną fasolę wrzucamy do garnka, dodajemy 5 szklanej zimnej wody i zostawiamy na 12 godzin do namoczenia. Później dolewamy jeszcze 1/2 litra wody i gotujemy półtorej godzimy. Solimy na 10 minut przed końcem gotowania.
Gotujemy wywar z mięsa przez 1,5 godziny z dodatkiem soli, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Następnie do wywary dodajemy fasolę razem z wodą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotujemy 30 minut. Dodajemy majeranek, gotujemy 10 minut. Doprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i wrzucamy do niej kawałki ugotowanego mięsa.
Gotujemy wywar z mięsa przez 1,5 godziny z dodatkiem soli, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Następnie do wywary dodajemy fasolę razem z wodą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i marchewkę. Gotujemy 30 minut. Dodajemy majeranek, gotujemy 10 minut. Doprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i wrzucamy do niej kawałki ugotowanego mięsa.