SUPERPRZEPIS

Zupa nic z karmelem

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zupa nic z karmelem

Zupa mojego dzieciństwa, kojarzy mi się z moją babcią i z mamą. Bardzo często tą zupę robiły. Bardzo ją lubię, jest lekka jak puch, rozpływa się w ustach z karmelem świetnie smakuje.

Składniki:

Zupa nic z karmelem

 

 

  • karmel:
  • 1/3 szklanki cukier kryształ

Sposób przygotowania:

Zupa nic z karmelem

ETAP 1:

Zupa nic z karmelem
w misce mieszam żóltka z mlekiem i budyniem

Do miseczki wlewam mleko 1/2 szklanki, dodaję żółtka, budyń, cukier, soli roztrzepuję .Resztę mleka zagotowuję z wanilią.

ETAP 2:

Zupa nic z karmelem
pianę z białek ubijam mikserem na sztywno

Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli.

ETAP 3:

Zupa nic z karmelem
białka wkładam do gotującego się mleka i wykładam łyzką cedzakową na talerz

Na gotujące się mleko łyżką nakładam pianę z białek, po chwili ja przewracam jak się zetnie, a potem wyjmuję ją łyżką cedzakową na talerz.

ETAP 4:

Zupa nic z karmelem
do gotującego się mleka wlewam budyń i zagotowuję

do gotującego się mleka wlewam budyń, i zagotowuję.
Karmel:
Do garnka wsypuję cukier i na wolnym ogniu rozpuszczam go. Trzeba uważać żeby za bardzo nie zgęstniał. Płynnym karmelem polewam zupę.