Beata1835

Beata1835

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykonaj według przepisu podanego poniżej

Zupa ogórkowa

Składniki:

Zupa ogórkowa

 

  • 5 skrzydełek ( porcja na 3 dni , na 5 osób )
  • duża ilość wody
  • cebula duża
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • seler
  • por
  • liście selera
  • kartofle
  • sól, pieprz, inne przyprawy
  • śmietana ( do zagęszczenia ) lub mąka + woda
  • ogórki kiszone potarte na tarce na grubych oczkach + kwaśnica

 

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa
Do gara wlewamy wodę. Wkładamy do wody : umyte skrzydełka, dużą cebulę, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, pora, liście selera. Wszystko gotujemy na dużym ogniu., Gdy zacznie się gotować rosół gotujemy na najmniejszym ogniu by rosół nam nie zmętniał. W między czasie możemy ugotować w rosole ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy sól, pieprz , inne przyprawy. Gdy rosół się ugotuje wyciągamy mięso i warzywa. Pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę lub plasterki i wkładamy do zupy. Mięso także możemy porozdzielać na drobne kawałki i wrzucić je do zupki. Do zupy dodajemy ogórki kiszone potarte na tarce na grubych oczkach. Wlewamy też do wywaru kwaśnicę z ogórków. Potem wystarczy zupę zagęścić śmietaną lub mąką z wodą. Przegotować jeszcze i można siadać do stołu :)